GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

… „ Az emlékezés vámszedői! ”…

Mindenszentek, Halottak Napja ünnepére készülünk, amikor is rengetegen indulnak útra a sírkertekbe, hogy elhelyezzék az emlékezés virágait elhunyt szeretteik sírjára. Sajnos azonban vannak olyanok, akik ezt az alkalmat használják fel arra, hogy temetők környékén vagyon elleni bűncselekmény károsultjává, áldozatává tegyék embertársaikat. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ebben az időszakban olyan szituációk állhatnak elő, amelyek kedveznek bizonyos bűnelkövetőknek. A gépkocsi feltörések, temetői, alkalmi és a zseblopások azok a bűncselekmények, amelyek ezt az időszakot a leginkább jellemzik.

A rendőrség bűnmegelőzési szakterülete néhány tanáccsal, ajánlással szeretné felhívni az állampolgárok figyelmét az ilyenkor előforduló jogsértések megelőzési lehetőségeire:

  • Autóikkal lehetőség szerint kivilágított, jól látható helyen parkoljanak. A parkolókban hagyott gépjárműveikben látható helyen ne hagyjanak értéktárgyat (telefont, táskát, kabátot, egyéb értékeket).
  • Kerékpárjukat soha ne hagyják lezáratlanul a temetők előtt!
  • A temetők látogatása idején lehetőség szerint ne maradjanak sötétedés után. Különösen az időskorú emberek veszélyeztetettek.
  • Nagyobb értéket, bankkártyát lehetőség szerint ne tartsanak maguknál.
  • A táskájukat rövid időre se hagyják őrizetlenül a sírnál! Sajnos gyakran fordul elő, hogy amíg elmennek vízért, vagy elviszik az elszáradt virágokat a gyűjtőkonténerbe, addig a sírnál hagyott táskájukat eltulajdonítják (ellopják).
  • A mécseseket, virágokat, koszorúkat ne rakják ki napokkal korábban, mivel vannak olyan elkövetők, akik azok eltulajdonítására specializálták magukat.
  • Autóbuszon közlekedőknek számítani lehet arra, hogy zsebtolvajok vegyülnek a tömegesen utazó emberek közé, ezért ilyenkor különösen figyeljenek az értékeikre.

Amennyiben azt tapasztalják, hogy valamely értéküket ellopták, feltörték a gépjárművüket, minden esetben értesítsék a hatóságot! Azonnali rendőri intézkedést igénylő esetben hívják a 112-es ingyenes segélyhívót!

Fogadják meg tanácsainkat!

Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Cím: 9024 Győr, Szent Imre u. 2-4. Pf.: 302 9002

Telefon: (96) 520-020, BM: 21/14-76, Telefax: (96) 520-000/15-69, BM: 21/15-69

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.