KEHOP-5.4.1-16-2016-00212

Szemléletformálási programok megvalósítása az Enesei Általános Iskolában

A felsős ifjúsági napon tanulóink és a község lakóinak figyelmét irányítottuk a környezetbarát közlekedésre, a tudatos energiahasználatra.

 A rendezvényt megelőző időszakban ráhangolódásként figyelemfelhívó molinót készített egy tanulói csoport, amit az iskolakapura rögzítettünk. Az egyik osztály diákjai vállalták, hogy egy héten át, naponta forgalomszámlálást végeznek az iskola előtt, ezzel is felhívják a figyelmet az autómentes közlekedésre. Mások lerajzolták, megfogalmazták a biciklizés előnyeit. Közösen megtekintettünk egy kisfilmet az energiatakarékosságról. Ebben példákat láthattak a tanulók arra, hogy mit tehetnek a természet védelméért. Hogyan tudnak hozzájárulni az energiacsökkentéshez. További példák, praktikák gyűjtésével összeállt a szórólapok tartalma. Hogyan legyünk energiatakarékosak? Hogyan tegyünk a globális klímaváltozás ellen? Miért jó biciklizni?

A szülőket megkértük, támogassanak bennünket, biztosítsák, hogy a bejáró tanulók is kerékpárral érkezhessenek a figyelemfelhívó rendezvényre. Az egész délelőttös program keretében a tanulók a falu négy pontján teljesítettek feladatokat, évfolyamonkénti körforgásban. Már a helyszínek közti mozgás, a játékos feladatok, a résztvevők nagy száma feltűnést keltett. A fő elem a község utcáinak kerékpáros bejárása volt.  Feldíszített kerékpárokkal, zenével csalogattuk ki az utcára az otthon lévőket. Megszólítottuk a felnőtteket, elmondtuk, hogy az energiatudatosságra, az energiatakarékos fogyasztási szokásokra szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét. Néhány példát említve adtuk át a szórólapokat. A klímaváltozás ellen kis lépéseket mindenki tud teljesíteni odafigyeléssel, akarattal, a szokások felülvizsgálatával, Az energiatudatos döntések sorozatának közvetlen eredménye a villany vagy gázszámla csökkenés, közvetett eredménye pedig a környezetvédelem. A felelős, környezettudatos szemlélet támogatásához kértük a csatlakozást. A téma fontosságát, hogy foglalkozni kell az energiatakarékossággal, energiatudatossággal, mindenki elismerte.

Jó hangulatú, vidám program keretében, hasznos információkat kaptak a tanulók és ezeket eljuttatták a község lakóihoz. Sikerült a figyelemfelkeltés, meghallgattak bennünket.

Köszönet mindenkinek, aki hajlandó változtatni energiapazarló szokásain!

Köszönjük a polgárőrök közreműködését.

Képek megtekintése itt.

2020